Het samenstellen van een tekst voor op een grafsteen kan lastig zijn. Want waar moet deze tekst bijvoorbeeld precies uit bestaan? In dit blogbericht geven we je alle informatie die je moet weten en een aantal voorbeeldteksten ter inspiratie.
Gegevens grafsteen
Wanneer je een tekst voor op een grafsteen samen gaat stellen is het belangrijk dat je weet uit welke onderdelen deze tekst kan bestaan. De volgende onderdelen staan (optioneel) op een grafsteen:
- Aanhef
- De naam van de overledene
- Een koosnaam
- De data van geboorte en overlijden
- Plaats
- Een afbeelding
- Een kort gedicht
- Een spreuk
- Een tekst uit een lied
- Religieuze teksten
Naast dat het erg gebruikelijk is om de data en de naam van de overledene op de grafsteen te vermelden, zijn er veel verschillen in grafsteenteksten. Zo is het erg persoonlijk of je bijvoorbeeld wel of niet een bepaalde spreuk of religieuze tekst op een grafsteen wilt plaatsen.
We zullen alle onderdelen voor een tekst op een grafsteen nu bespreken.
Aanhef
De aanhef is meestal de eerste tekst die op een grafsteen staat, hoewel dit uiteraard niet verplicht is. Voorbeelden van een aanhef zijn bijvoorbeeld:
- 'In liefdevolle herinnering...'
- 'In liefde gedenken wij...'
- 'Hier rust...'
- 'Ter nagedachtenis aan...'
- 'In dankbare herinnering...'
- 'Voor altijd in ons hart...'
- 'Met liefde in ons hart...'
- 'In memoriam...'
- 'Liefdevol gedenken wij...'
Op onderstaande foto's is een voorbeeld te zien van een aanhef in een grafsteentekst.
2. De naam van de overledene
Een van de belangrijkste onderdelen van de tekst die op de grafsteen komt te staan, is de naam van de overledene. Hoewel dit het simpelste lijkt, zijn er ook bij de naam een aantal keuzes die gemaakt moeten worden. Zo moet gekozen worden hoe de naam geschreven zal worden. Worden hier doopnamen bij genoemd? En zo ja, worden deze dan voluit geschreven of wordt er gebruik gemaakt van afkortingen? De keuze die je hierin maakt is volledig persoonlijk. Er zijn hier namelijk geen regels voor gemaakt.
Op onderstaande afbeelding is de naam van de overledene geschreven met de roepnaam en de achternaam. Beide namen krijgen een hoofdletter. Ook is te zien dat de naam in een groter lettertype wordt geschreven dan de rest van de tekst. Dit is gebruikelijk op een grafsteen.
3. Koosnaam
Naast de naam kan ook een koosnaam op de grafsteen geplaatst worden.
- 'Onze geweldige moeder en oma'
- 'Mijn lieve man...'
- 'Mijn lieve vrouw...'
Een koosnaam kan verschillende vormen aannemen en op verschillende manieren in de tekst verwerkt worden. Op onderstaande afbeelding is ook een koosnaam verwerkt in de tekst.
4. De data van geboorte en overlijden
Het is gebruikelijk om de data van geboorte en overlijden op de grafsteen te laten graveren. Hoe deze data genoteerd wordt kan op verschillende manieren. Enkele voorbeelden zijn:
- 12 december 1939 - 21 januari 2012
- 1939 - 2012
- 12-12-1939 - 21-01-2012
- 12-12-1939 † 21-01-2012
Op onderstaande grafsteen is gekozen om de datum te noteren door middel van cijfers en is er voor de data een teken geplaatst.
5. Plaats
Onder de data van geboorte en overlijden kan de plaats gezet worden. Dit is niet verplicht maar komt wel regelmatig voor.
6. Een afbeelding
Naast de tekst kan ook gekozen worden voor afbeeldingen of symbolen om te plaatsen op de grafsteen. Zo kunnen er religieuze symbolen geplaatst worden maar is het ook mogelijk om te kiezen voor een viool, een motor of bijvoorbeeld een tarwe-aar. Een afbeelding kan gemakkelijk uitgezocht worden op onze webshop en toegevoegd worden aan je winkelmandje. De afbeelding wordt dan in dezelfde kleur als de tekst op de grafsteen geplaatst. Een afbeelding kost €85,-.
7. Een gedicht, songtekst of (religieuze) spreuk
Naast alle voorgaande gegevens kan er ook gekozen worden voor bijvoorbeeld een gedicht, een songtekst of bijvoorbeeld een religieuze spreuk. Een religieuze spreuk wordt vaak geplaatst bij gelovige overledenen. Er wordt dan vaak gekozen voor teksten als: 'De Heer is mijn Herder' of 'Er blijft dan een rust over voor het volk van God'.
Als er liever geen religieuze tekst gekozen wordt, kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een tekst als 'de leegte zonder jou is met geen pen te beschrijven', 'in ons hart zal je blijven bestaan', of 'leven is vast willen houden en toch los moeten laten'.
Op onderstaande grafsteen is er een spreuk geplaatst: "Omdat er liefde is, bestaat er geen voorbij".
Belangrijke tip voor het samenstellen van een tekst op een grafsteen
Onze klantadviseur Nina stelt zeer regelmatig teksten samen tijdens thuisbezoeken of bezoeken in de showroom. Ze geeft je graag een handige tip voor het opstellen van een mooie tekst voor op een grafsteen:
"Zet niet teveel tekst op de grafsteen". "Het is belangrijk dat de data en de naam goed opvallen op de grafsteen en de kans dat deze wegvallen is groot wanneer er veel tekst geplaatst wordt."
Vooral bij een dubbel graf (een graf voor twee personen), is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid tekst. Wanneer de tweede persoon komt te overlijden worden de eerste namen/aanspreektitels vaak herhaalt. Hieronder geven we je twee voorbeelden; het eerste voorbeeld bevat veel tekst, het tweede bevat minder tekst. Te zien is dan dat het inderdaad beter is om minder tekst op de grafsteen te plaatsen omdat het een rustiger beeld geeft. In het eerste voorbeeld is namelijk gekozen om voor de vrouwelijke overledene te kiezen voor: 'mijn lieve vrouw, onze fantastische oma en overgrootmoeder'. Als de man komt te overlijden dient 'onze lieve vader, zorgzame opa en overgrootvader' geplaatst te worden en in zijn geheel zorgt dit voor veel tekst. Het tweede voorbeeld geeft een rustiger beeld door deze namen niet specifiek te benoemen.
Het is dan mogelijk om aan deze tekst nog iets toe te voegen als: "Eindelijk weer samen".
Voorbeeldteksten grafsteen
De tekst liever in een showroom samenstellen of tijdens een gratis thuisbezoek?
Ook dat kan! We raden je wel aan vooraf een afspraak te maken.